Grondboringen

Het maken van sonderingen voor de interpretatie van de bodemgesteldheid heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen. De afdeling Bodemonderzoek is vanaf het begin nauw betrokken bij de ontwikkeling van de sondeertechnieken. Sonderingen geven een goede snelle eerste indruk van de bodemopbouw, maar voor een meer gedegen onderzoek zijn grondboringen absoluut noodzakelijk.

Boortechnieken voor grondboringen

De gesteldheid van de Nederlandse bodem is divers. Er bestaat niet één boortechniek die overal kan worden toegepast. Multiconsult heeft daarom een breed scala aan boortechnieken, geschikt voor elk grondtype en voor zowel geotechnische als milieukundige toepassingen. Welke techniek ook wordt toegepast, het resultaat is altijd een nauwkeurige boorbeschrijving en monstername conform de voorgeschreven geotechnische en milieukundige richtlijnen zoals NEN 5104, NEN-EN-ISO 22475, VKB-protocollen 2001 en 2003.

Boormethoden die frequent door Multiconsult worden toegepast zijn:

  • Handboren: edelman, guts, zuigerboor, handpuls.
  • Machinaal boren te land: puls, ackermann,.
  • Boren te water: puls, ackermann, zuigerboor, ackermann-zuigerboor, vrijwitboor.

Goede afdichting na een grondboring

De onregelmatige opbouw van de Nederlandse bodem vereist veel onderzoek. Dit heeft tot gevolg dat ook het aantal sonderingen en boringen dat de afgelopen decennia zijn gemaakt, groot is. Nederland wordt 'lek geprikt' zegt men wel eens. Boorgaten moeten goed worden afgedicht om mogelijke verontreiniging van het diepere grondwater te voorkomen.  Na uitvoering van de boringen worden de boorgaten en/of slecht doorlatende lagen nauwkeurig afgedicht met zwelklei.